Wat doet een notaris voor werkzaamheden?

De werkzaamheden van een notaris bestaan grofweg uit aktes opmaken en adviseren.

Notariële akten

Een notaris maakt wettige bewijsstukken op en bekrachtigt deze. Dit betekent dat de documenten die een notaris opmaakt rechtsgeldig zijn, en je er zaken mee kunt bewijzen indien nodig. De documenten die een notaris opmaakt, noemen we notariële akten.

Verplichte notariële akten

Sommige documenten moeten verplicht opgemaakt worden door een notaris. Anders kunnen deze geen officiële werking hebben. Denk aan de statuten bij de oprichting van een BV, huwelijkse voorwaarden of de overdracht van een huis.

Meer notaris werkzaamheden

Naast het opmaken en bekrachtigen van documenten is een notaris ook een onafhankelijk adviseur. Anders dan een advocaat, is een notaris onpartijdig. Bij meerdere partijen – wat bijvoorbeeld bij huwelijkse voorwaarden het geval is – zal de notaris het beste willen voor beide partijen en tot een gulden middenweg proberen te komen.

Onafhankelijk en onpartijdig

Het is ook de taak van een notaris om zijn of haar cliënten duidelijk te maken wat zij afspreken en tekenen, en wat voor gevolgen dat heeft. De notaris staat dus in dienst van zijn of haar cliënten en wilt het beste voor hen.

Archief

Het advies van een notaris kan worden afgerond met het ondertekenen van een notariële akte. De akte wordt bewaard in het archief op het kantoor van de notaris. Partijen krijgen een kopie van de akte mee.

Bijwerken registers

Alle werkzaamheden die bij het opmaken en bekrachtigen van een akte gemoeid zijn, behoren ook tot de werkzaamheden van een notaris. Denk aan het bijwerken van registers.

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden van de notaris op de website van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Als een notaris diverse werkzaamheden declareert, is het dan juist dat ik mag vragen welke werkzaamheden? Immers divers is een zeer ruim begrip heb ik geleerd. na het overlijden van mijn vader krijg ik ieder kwartaal een nota toegestuurd waarin diverse werkzaamheden wordt aangegeven ik ben er nieuwsgierig wat dat inhoudt in het geval van deze notaris

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *